Biografie

Een leven vol kunst.

Een passie voor schilderen, tekenen en keramiek.

HANNEKE HIELKEMA

Ik maak grote gelijkende portretten opgebouwd met vlekken van vloeibare materialen op papier. Contrast is hierbij van groot belang. Van veraf zijn het portretten met een mysterieuze, dromerige uitdrukking en lokken de toeschouwer en nodigen uit dichterbij te komen. Dichterbij ontdek je een fantasiewereld met allerlei diertjes, wezentjes, labyrinten, structuren, die de tekening versterken en completeren tot een bijzonder geheel. Het leuke is, hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt. Elk deel van de tekening kan weer een tekening opzich zijn, er zitten zowel abstracte, als figuratieve delen in, je raakt eigenlijk niet uitgekeken. Ook in de natuur is heel veel te zien, de mooiste structuren en er zijn altijd diertjes om je heen, als je maar goed kijkt, je bent eigenlijk nooit alleen. Ik kan daar enorm van genieten en stemt me vrolijk, ik probeer iets van vrolijkheid mee te geven in mijn werk. Ik maak mijn portretten in diverse formaten, meestal op groot formaat 200 grams papier 150 cm x 115 cm. Ik werk met verschillende materialen, zoals bister, aquarelverf, inkten, ecoline, krijt en acrylverf. Bijna alle werken die te zien zijn in het hoofdstuk ‘galerie’ zijn te koop, verschillende prijzen. Ik maak ook portretten in opdracht van mens en dier vanaf een foto. Deze foto kunt u per mail aan mij sturen, of ik maak een foto voor u. Er zijn diverse formaten en prijzen. 

1982 – 1984 DACA de academie voor schilderen te Veldhoven
2004 – 2009 Hogere graad tekenkunst Academie voor Schone Kunsten Arendonk Belgie
2009 – 2012 Specialisatie graad tekenkunst onderwerp portret Academie voor Schone Kunsten Arendonk Belgie
2012 – 2014 Beeldhouwkunst jaar 1 en 2 Academie voor Schone Kunsten Arendonk België
2018 – 2019 Keramiek Academie voor Schone Kunsten Arendonk België
2020 – heden Schilderkunst Academie voor Schone Kunsten Arendonk België

Ik heb de eerste prijs in de Nationale Portretwedstrijd gewonnen met mijn portret van, toen nog, prins Willem Alexander. Op 27 april 2013. Er zijn reproducties van gemaakt, die hangen sinds januari 2014 in alle 17 rechtszitting zalen van Rechtbank Limburg.

In 2013 ben ik gevraagd mee te doen aan het televisieprogramma Sterren op het doek, daar portretteerde ik de zeer bekende actrice, toneelspeelster Ellen Vogel. De uitzending is geweest op 14 december 2013.

Op 3 oktober 2014 was ik uitgenodigd in het televisieprogramma Koffietijd, ter gelegenheid van Dierendag. Ik maakte als verrassing een portret van Loretta Schrijver, de presentatrice, dat portret bood ik haar aan tijdens de uitzending, als dank dat ze mij had gevraagd om te komen.

In 2015 kocht Rechtbank West-Brabant Zeeland een origineel portret van onze Koning en 10 reproducties voor in de Rechtbanken van Breda, Tilburg, Bergen op Zoom en Middelburg. Het betreft een ander portret dan die in Limburg hangt. Ze werden 12 maart 2015 door mij overhandigd aan de president van de Rechtbank Breda. Er was een stukje over bij het nieuws van Omroep Brabant 11 maart 2015. Ze hadden in mijn atelier in Veldhoven opnames gemaakt.

Ik mocht een portret maken van afscheidnemend burgemeester Jack Mikkers van Veldhoven voor in het Gemeentehuis Veldhoven.

Ik kreeg de Veldhovense Cultuurprijs 2018, daar ben ik erg blij mee!

Verschillende magazines zoals ‘Hoefslag’ en ‘Onze hond’ publiceerden een interview met foto’s. Ook mocht ik een portret maken van het Olympische paard GLOCK’s Johnson van Hans Peter Minderhoud.

NIEUWSBRIEF

DISCLAIMER

Voor alle duidelijkheid wijst Hanneke Hielkema, ten aanzien van de website, u op het volgende: De website en alle onderdelen daarvan, zijn eigendom van Hanneke Hielkema. Het is niet toegestaan om de site of gedeelten daarvan openbaar te maken, te kopiëren of op te slaan zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming.
nl_NLNederlands